20-09-03

De Ojos Azules

De Ojos Azules (Spaans voor blauwe ogen) is een zeldzaam ras, gebaseerd op een heel bijzondere mutatie, namelijk: helder blauwe ogen in combinatie met een gekleurde vacht.

In 1984 werd er in New Mexico een tortieshell poesje gevonden met blauwe ogen, genaamd ‘Cornflower’. De persoon die het poesje vond herkende dit als een bijzondere mutatie en besloot met dit poesje als basis een nieuw ras te creëren.

De prachtig blauwe ogen van de Ojos Azules komen voort uit een dominant gen dat in dit geval niet verbonden is met de vachtkleur of doofheid zoals dat het geval is bij Siamezen of witte katten.

Gelijksoortige mutaties zijn ook elders op de wereld wel eens voorgekomen.

Ojos Azules is een sierlijke, kortharig of halflangharige kat van gemiddeld type. Ojos kan in principe in alle kleuren voorkomen maar zo min mogelijk wit heeft de voorkeur. De ogen zijn helder blauw of grijsblauw maar ook odd eyed is toegestaan mits één oog blauw is, het ander oog mag groen-, goud- of koperkleurig zijn.

Eigenlijk hebben alle Ojos Azules wel wat wit op de poten, in het gezicht en aan de staart punt, deze eigenschap is typisch voor dit ras. Bij meerkleurige en pointed katten is een witte staartpunt zelfs een vereiste op shows, anders zou het immers een ‘gewone’ calico of Siamees kunnen zijn.

De TICA heeft de Ojos Azules in  1996 als experimenteel ras erkend maar helaas heeft dit ras een minpuntje… Het fokprogramma schijnt op een laag pitje te zijn gezet omdat er is ontdekt dat dit blauwe ogen gen vermoedelijk verband houdt met een dodelijke genetische afwijking. Wanneer beide ouders drager zijn van deze afwijking sterven de kittens al in de baarmoeder.

De verder ontwikkeling en daarmee dus ook de toekomst van dit ras is nog onzekerder, de laatste wijziging van de rasstandaard van de Ojos Azules dateert van februari 2001.

 


20:48 Gepost door Githa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ik had hier weer veel te lezen! Ik had weer veel bij te lezen, een mooi blogje met al die poezen.
Vroeger hadden wij bij mijn ouders thuis ook verschillende poezen.
Nu kan ik al bijna 20 jaar geen dieren meer in huis hebben vanwege mijn allergie. Medicijnen er voor in nemen is niet prettig, dus dan maar geen huisdier, vind ik wel jammer. Maar ik kan nu via de blogjes mee genieten met andere dierenliefhebbers en ik hoef achter de computer niet te niezen. ;-)
Groetjes en een fijne zondag, Marian.

Gepost door: marian | 20-09-03

Leuk...2 Ik vind je site steeds leuker worden!

Gepost door: Linda | 22-09-03

blauw-ogige kat Hoi Githa,
Heel interesant stukje over de Ojos Azules!!! Waar heb je de info gevonden? Weet je toevallig of ze dit ras nog fokken en waar? Ik zou heel graag deze speciale kat eens in het echt zien ;-)
Groetjes,

Gepost door: Sara | 02-12-07

een prachtige kat! En wat een mooie kleuren! En wat een interessante informatie!

Gepost door: Hermine | 15-04-08

De commentaren zijn gesloten.