01-09-03

Ocelot

Pardelkat:

Ook pardelkat genoemd. De ocelot is een in Zuid-Amerika inheemse roofkat van middelmatige grootte. Hij is nauw verwant aan de eveneens in Zuid-Amerika levende tijgerkat. Beide soorten “genieten” de eer dat hun pels in de bontwerkerij bijzonder hoog geschat wordt.

 

Lichaamsbouw:

In zijn bouw lijkt de ocelot erg op het luipaard. Hij heeft een schouderhoogte van ca. 50 cm, een totaallengte van 100 – 140 cm, waarvan een derde voor rekening van de staart komt. Hij is in verhouding tot zijn afmetingen tamelijk zwaar.

Zijn kleur varieert sterker dan die van de andere roofkatten: kop en rug zijn zandkleurig, de flanken zijn gelig-wit en de buik is nog lichter. Kop en nek zijn met zwarte strepen getekend en op het lichaam bevinden zich in rijen geordende, langwerpige zwarte vlekken.

 

Voeding:

Al is hij zo sterk dat hij een prooidier zo groot als een ree kan doden, meestal neemt hij genoegen met aanzienlijk kleinere dieren en vangt hij in het bijzonder graag vogels. Soms sluipt hij tot bij kleine alleenstaande boerderijen of kleine gehuchten, waar hij dan het gevogelte of de kleine huisdieren aanvalt.

 

Voortplanting:

De paatijd is per leefgebied verschillend: in Texas worden de jongen in de maand oktober geboren in Mexico in januari. De draagtijd is gemiddeld 115 dagen en per worp komen 2 jongen ter wereld. De jongen hebben bij de geboorte al de typische ocelottekening, ze zijn alleen in het begin iets donkerder getint dan hun ouders.

Een ocelotpaar blijft na de paring samen, brengt gezamenlijk de jongen groot en gaat ook daarna niet uit elkaar. Als de ouders op jacht gaan, dan houden ze door zacht te miauwen steeds contact met de jongen en met elkaar.


20:22 Gepost door Githa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ocelot de Ocelot heeft ook een heel goed gehoor,en hij eet graag konijnen hagedissen, vogels, kikkers, muizen, ratten, slangen en krabben.
maar zijn eet schema veranderd per seizoen.
de draagtijd is ongeveer 70 dagen en hij kan 1 tot 4 jongen krijgen

Gepost door: Gazellei | 10-04-05

De commentaren zijn gesloten.