01-09-03

Jaguarondi

De jaguarondi, ook wel wezelkat genoemd, is een relatief grote kat. De naam is misleidend, want het dier is noch nauw verwant aan de jaguar, noch lijkt hij erg op hem.

 

Lichaamsbouw:

De jaguarondi heeft een langgerekt, zeer slank lichaam, een relatief lange hals, een kleine kop en korte poten. Hij bereikt een totaallengte van 1- 1,4m en een schouderhoogte van ongeveer 30 cm. Een derde van de totaallengte komt toe aan de staart.

Een volwassen jaguarondi weegt slechts 9 – 10 kg.

De jaguarondi komt voor in 2 kleurvarianten: zwartbruin tot grijszwart of grijsbruin en geel- tot vosserood. Vroeger beschouwde men deze kleurvarianten als 2 verschillende soorten. Van deze beide kleurvarianten zijn er nog lichtere en donkere variaties.

 

Leefgebied:

Hij prefereert bosranden met dicht kreupelhout en moeras- en veengebieden als leefgebied. Hij is een uitstekende zwemmer en een goede klimmer. Men vindt de jaguarondi nooit ver van het water verwijderd.

Omdat hij zich het liefst ophoudt bij platgetrapte paden, is hij gemakkelijk in vallen te vangen.

 

Voortplanting:

De paring vindt of in de maanden november en december plaats of in mei en juni. De normaal gesproken 2 jongen komen na een drachttijd van 70 dagen ter wereld. Meestal dient een holle boom of een rotsspleet als hol voor de jaguarondi’s. De jongen zijn bij de geboorte gevlekt en worden pas later eenkleurig.

 

Voeding:

Als prooi dienen vooral kleine zoogdieren en allerlei vogels; ze schijnen een voorliefde voor hoenderen te hebben. In de buurt van menselijke nederzettingen kunnen ze grote schade aanrichten, omdat ze graag in hoenderstallen inbreken en daar vreselijk huishouden.

 

Leefwijze:

De jaguarondi’s leven solitair en alleen gedurende de paringstijd ziet men ze soms paarsgewijs.20:13 Gepost door Githa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.