30-08-03

De goudkat.

De goudkat, het ondergeslacht Profelis van het geslacht Felis. De twee soorten zijn middelgrote, tropisch bos bewonende katten: de Aziatische goudkat (Felis temmincki) van Zuidoost-Azië, Sumatra en Borneo, en de Afrikaanse goudkat (Felis aurata) van West- en Midden – Afrika. De Aziatische soort is de grootste, lengte 90 – 100 cm, plus een staart van 40 – 60 cm, schouderhoogte ca. 50 cm, de Afrikaanse soort is wat kleiner. De pelskleur is zeer variabel, maar als regel roodachtig bruin, vaak met donkere vlekken, vooral op de witte buik. Bij de Afrikaanse goudkat kunnen zelfs vrijwel geheel zwarte individuen voorkomen, bovendien schijnt de kleur in de loop van het leven van het dier aan verandering onderhevig te kunnen zijn. Goudkatten zijn grondbewoners die zich voeden met vogels, knaagdieren en andere kleine zoogdieren. De Aziatische soort wordt in zijn bestaan bedreigd door kaalslag van het tropisch bos, de Afrikaanse goudkat is nog zeer wijd verspreid. Beide soorten zijn in weinig dierentuinen te zien en behoren mede daardoor tot de minst bekende katten. Per worp worden 2-3 jongen geboren, draagtijd en maximale levensduur zijn nog niet nauwkeurig vastgesteld.

 


18:02 Gepost door Githa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Uw Award gelieve de gewonnen award op te halen aub
mail me maar en ik stuur hem op

Gepost door: CROSSROADS | 30-08-03

De commentaren zijn gesloten.