25-08-03

De oorsprong van de huiskat.

Katten of Felidea treft men over de hele wereld aan. Groot en klein, wild en tam, zij hebben veel met elkaar gemeen. Alle gegevens wijzen op een gemeenschappelijke voorvader. De eerste katten verschenen in het Oligocene tijdperk, 20 miljoen jaar geleden. Er waren twee soorten: de Holophoneus, die de Sabeltandtijger voortbracht en de Dimictis, waaruit de huiskat voortkwam. Dimictis was kleiner dan Holophoneus, sneller, beweeglijker en veel intelligenter. Niemand weet precies hoe of wanneer de huiskatten op het toneel verschenen. Bijna zeker zijn zij een mengeling van diverse soorten wilde katten.

De oude Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die, rond 3000 v. Chr. katten temden en ze als huisdieren gingen houden. Deze katten moesten ook werken voor hun bestaan door ongedierte als ratten en muizen onder controle te houden. Het duurde echter niet lang oor hun gratie en genegenheid ze een nieuwe rol in huis gaf, namelijk van geliefde en gewaardeerde huisdieren. In Egypte werden katten aanbeden als goden en archeologen hebben in Egypte veel oude afbeelden en mummies van katten gevonden. De Egyptenaren bewaakten hun katten zorgvuldig en export was verboden, maar ze verspreidden zich al snel naar het Midden-Oosten, India en China in de bagage van reizigers en handelaren. In China waren de katten dikwijls bedoeld voor de eettafel. De Japanners waardeerden de katten om hun vermogen muizen te vangen. Later zorgden de kooplieden en legers ervoor dat mensen, goederen en ook levende dieren tussen landen en continenten reisden.

Bewaard gebleven mozaïeken en teksten tonen aan dat de oude Romeinen de eerst Europee kattenliefhebbers waren. De eerst katten kwamen met e legers mee en daarna werden de legers altijd vergezeld door katten. Op die manier werden de huiskatten verspreid en begonnen ze zich te mengen met plaatselijke wilde katten. Men kan met enige zekerheid stellen dat de zwaardere, gedrongen typen, bijvoorbeeld rassen als de Europese kortharen en de Perzische katten, de invloed vertonen van de Europese Boskat. Terwijl de oosterse rassen, waarvan de Abessijnse en de Siamese kat goede voorbeelden zijn, het slankere lichaam van de Afrikaanse soort behouden. Lang haar schijnt zijn oorsprong te hebben gevonden als een genmutatie in het zuiden van Rusland, waarna dit kenmerk zich verspreidde over de katten in Turkije en Iran en het zich uiteindelijk manifesteerde bij de Angora- en Perzische rassen.

In de Middeleeuwen was de positie van de kat in elk geval in Europa minder rooskleurig. Om het heidendom de kop in te drukken, achtervolgde de christelijke Kerk de kattenbazen onder het mom van duivelse verafgoding en werden er veel katten levend verbrand. Pas in de 18de eeuw herwonnen ze hun populariteit als een onschuldig en zelfs nuttig huisdier. In de 19de eeuw werden ze, als ze al geen goden en godinnen waren, weer een waardevol bezit. Er werd onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten katten en de eerste kattententoonstellingen werden georganiseerd.

Tot op vandaag ontwikkelen zich nog steeds nieuwe kattenrassen.


19:31 Gepost door Githa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

leuk! leuk dat jullie zo'n site hebben!
het is ook een leuke site!
er is veel op te beleven!
echt cool man,tof,leuw en gaaf!
nou, dit was het zo'n beetje!

groetjes,
andries(3s)

Gepost door: andries | 07-11-05

leuk! kike site (en leuk, tof, gaaf, cool en saai!)
dit was het zo'n beetje!

groetjes,
andries(3s)
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Gepost door: andries | 07-11-05

De commentaren zijn gesloten.